vrijdag 20 maart 2009

Nauwelijks acht jaar oud

Ik ben tenslotte uitgegroeid tot een lengte van 1 meter 78, dus ik klaag niet meer, maar toen ik zeven of acht jaar was, was ik een klein, bleek en mager scharminkeltje. Ik was ook overal bang voor, speciaal voor mensen met donker haar. Als ik op een krant stond, had ik hoogtevrees. Als ik een spin zag, begon ik te zweten (zweten deed ik niet bij honden, koeien, schapen of paarden: ik voelde dezelfde angst die zij hadden, dus dan hoef je niet meer bang te zijn). Onder mijn bed bevonden zich giftige slangen, inbrekers en moordenaars. Als zich ’s nachts iemand naar de wc begaf, vermoedde ik overvallers met pistolen en messen. Ik kroop dan onder mijn dekens, want dan zouden ze mij vermoedelijk overslaan.
Op een keer moest ik naar de buren toe, de familie Dekker, om Ans te halen. Ik wist niet waarom. Ans was een zestienjarig meisje, ze had ook een broer Kees, die iets jonger was. Kees was zeer lang en had donker haar. Kees was thuis en tilde mij op, zeggende: ‘Zo jongen! En wat kwam jij doen!’
Later is Kees Dekker de communistenleider van Limmen geworden, u weet nu waarom ik me nooit tot het communisme aangetrokken heb gevoeld. Altijd bang dat je opgetild wordt. Een soort hoogtevrees.
Ans Dekker, die tenslotte meeging naar ons huis, bleek onze dienstbode te worden en ze is dat tien jaar lang geweest. Ans was een mooi meisje, ze trouwde later met Theo Dekker (geen familie van haar, in Limmen waren talloze Dekkertjes), de altijd zeer grof en kneiterhard spelende stopperspil van het eerste elftal van de RKVV Limmen.
Mijn verhouding tot Ans is in alle jaren dat ze bij ons dienstbode was, zeer goed gebleven. Nooit één woord ruzie. Totdat ik haar vertelde — dat was toen ik achttien was geworden en Ans getrouwd was — dat ik op twaalf- of dertienjarige leeftijd bepaalde seksuele fantasieën had gehad waarin zij een grote rol had gespeeld.
‘Rotkind,’ zei Ans, ‘donder toch op!’

5 opmerkingen:

 1. Nou ja, zeg! Ze had zich ook gewoon gevleid kunnen voelen. Maar nee hoor, mevrouw moest boos worden. Buitengewoon onsympathiek. Of was het moment van uw bekentenis ongelukkig gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het moment van vertellen was wellicht wat onzorgvuldig gekozen: ze was net 2 dagen getrouwd en zag er buitengewoon vermoeid uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...'Altijd bang dat je opgetild wordt. Een soort hoogtevrees...'
  Heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Masjenka,
  Ik ben blij dat je het hoofdeffect uit het verhaaltje hebt gehaald.
  Ik ben niet helemaal doorgegaan tijdens je Canarische verblijf: ik had een computercrash, dus ik ben een week weg geweest. Maar ik ga gewoon door.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben blij dat je doorgaat Ben. Ook blij met 'Op droeve toon'. Merci.

  BeantwoordenVerwijderen