vrijdag 24 april 2009

Die Amerikanen

Ik zit hier nu, vlak na middernacht, in een overhemd en een spijkerbroek. Dat ik een spijkerbroek en niet een pantalon aan heb, komt door de Amerikanen. Dat er in 1966 geen Johnson moordenaar geroepen mocht worden, maar wel mocht worden gedemonstreerd tegen die oorlog in Vietnam, komt ook door de Amerikanen. De Amerikanen demonstreerden zelf ook, en dat konden wij op de televisie zien. Dus doen wij het ook. Want vrijwel elke Nederlander was tegen die oorlog, net zoals bijna elke Amerikaan.
Er kwamen nog meer oorlogen (want Amerika houdt van oorlog voeren, binnenslands en buitenlands), maar daar demonstreerden we niet tegen. We zagen geen voorbeelden uit Amerika.
Moeten wij Nederlanders nu een gevechtstoestel kopen uit zo’n oorlogszuchtig land? Dat is de vraag.
We kunnen ook eenvoudig een Saab kopen, uit Zweden, dat geen verleden van oorlog en brandschatting heeft. Die Saab is de helft goedkoper, maar is misschien 2 procent minder goed. Het argument van Dick Berlijn dat we ‘onze mannen alleen het beste materieel’ moeten gunnen, is natuurlijk onzin. Ze gaan heus niet dood als ze in een Saab vliegen, hoor. En als ze moeilijkheden hebben met het radioverkeer met de grond, dan moeten ze gewoon goede radio’s aan boord installeren, en Engels gaan praten.
Nog afgezien van de vraag of we die F16’s moeten vervangen (die kun je namelijk ook nog zo goed ‘herstellen’ dat ze nog 25 jaar meegaan), lijkt mij dat we die JSF moeten aanschaffen.
Mijn reden daarvoor is heel kinderlijk. Het waren in 1944 en 1945 niet de Zweden of de Denen of de Engelsen of de Fransen, die ons bevrijd hebben. Het waren de Canadezen en de Amerikanen.
Die moet je daarvoor belonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten