woensdag 8 april 2009

Diverse merken

Jakobs shag bestaat niet meer, die wordt nu verkocht onder de naam Lucky Strike. Ik vind dat een verlies. Dat vindt de oude heer Jakobs ook.
‘Het is natuurlijk eeuwig jammer dat onze familienaam is verkocht, maar we hebben een goede slag geslagen. Een lucky strike! Ik heb er nog voor geijverd om Brandaris geïnteresseerd te krijgen, maar die waren alleen in onze zware shag geïnteresseerd, niet in onze halfzware. Brandaris, dat zijn echte shagjongens hè, en die van de Lucky Strike, dat zijn sigarettenboeren. Hebben geen verstand van shag. Als je vroeger een pakje Jakobs ging kopen, vroeg zo’n juffrouw, ook een Jakobs vloeitje? Nu zeg je: een pakje Lucky Strike halfzwaar, en een Jakobs vloeitje. Want die maken we nog zelf. Want die heren van Lucky Strike wisten helegaar niet dat bij shag ook vloeipapier hoort. Zoveel weten ze nou van het shagbedrijf!
Toen die heren van de British American Tobacco Group op ons kantoor langskwamen om de overname te bespreken, toen ging er wel wat door me heen, hoor. Kapsoneslui, dat zijn het! Maar ik wens ze veel succes met onze shag. Ik rook zelf ook shag, m’n hele leven Jakobs halfzwaar gerookt, maar ik ga godverdomme géén Lucky Strike halfzwaar roken! Ik ben overgestapt op Drum.
Dat is een concurrent, ja. Maar het zijn ook echte shagjongens, net als de Brandarisjongens, en daar hou ik nou eenmaal van. Eerlijke, harde werkers roken geen Lucky Strike. Eerlijke, harde werkers roken Jakobs, Drum, Samson of Brandaris. Of zware Van Nelle. Neerlandse waar, dan help je mekaar.
Wat we nou moeten gaan doen met ons familiekapitaal, weet ik nog niet. De Jakobsjes kunnen eigenlijk niets, behalve shag maken. Maar ja, we mogen niet met Jakobs shag op de markt komen van die Britse Amerikanen. Staat in het contract. We hebben onze naam verkwanseld.’

11 opmerkingen:

 1. Dat Jacobs ineens Lucky Strike is geworden was mij natuurlijk niet ontgaan. Ik dacht trouwens dat geen mens nog Lucky Strike sigaretten rookte.
  Helaas heb ik de kunst van het sjekkies draaien nooit onder de knie gekregen dus ik ken al die merken niet. Wel weet ik dat zware Brandaris naar kapok ruikt. Ik had een collega die dat rookte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik nog rookte kocht ik wel eens een pakje Lucky, enkel en alleen omdat mij ooit is wijsgemaakt dat de geallieerden dat rookten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is interessant, want ik dacht ook dat de Amerikanen en Canadezen Lucky Strike rookten. Ik heb eens een pakje opgerookt, maar ik vond het een vieze sigaret. Dat ze met zo’n vieze smaak in de mond Hitler zouden hebben bevochten — maar de wonderen zijn de wereld niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het familie bedrijf jakobs is al meer dan 30 jaar verkocht met naam aan theodorus niemijer. de oude heer jakobs is al 25 jaar dood en het vloei papier is nooit door jakobs zelf gemaakt. tevens is drum ook van imperial taboccos dus geen concurent van lucky strike.
  buiten dat rookte dirk jakobs, de laatste eigenaar bastos blauw.
  er was al een tijd geen familie kapitaal meer het verkopen was niet omdat er genoeg geld was verdient.

  d.j. jakobs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wie heeft er een alternatief voor Lucky Strike shag (half zwaar)
  Sinds kort zijn de pakjes lichter van kleur maar helaas ook lichter van smaak!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zijn, Miriam, twee alternatieven voor Lucky Strike. Die beide alternatieven kosten wel ietsje meer. Het zijn Samson en Drum. Die zijn allebei nog even sterk als ze tien of twintig jaar geleden waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ien van doorn29-03-2011, 16:34

  in ieder geval : mijn emailadres is
  ienvandoorn@hotmail.com
  rubaroker = geen geld en psychiatrisch patiënt
  rode kornet ah = gewone roker, bij de boodschappen
  rode van nelle roker = zware dame
  haha
  "spaanse" merken = uitkijken, oppassen,
  zoals mantano, cabbalero, etc.
  er was er ook nog een met zware kentuck, zware shag,
  maar die draaide ze ERIN, erg zwaar

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt! Jakobs shag. Ik mis het zo! Ik voel me zo lullig nu ik tegenwoordig een pakje Lucky Strike moet halen.
  Misschien helpt mijn achternaam daar niet aan mee.
  Maar wat een verlies...

  Lieve groeten,
  Miriam Jakobs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. goede dag ik ben altyd voor jakobs vloei . maar de laatste tyd zijn ze slecht , waarom ,het is mijn merk , het plakt bijna niet en de stikker aan de achter kant , voor het op plakken , voor op je schag pakje , plakt ook slecht , jammmer van het produkt , dat er niet naar gekeken word ,,, gr martin

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het blijft jammer dat een mooi merk verloren is gegaan. Vroeger altijd Jakobs Halfzwaar gerookt en sinds het is overgegaan naar Lucky Strike met een veel lichtere smaak, maar overgegaan op een ander merk. Zeer jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. sorry voor de late reactie, lees deze blog nu pas vanwege een discussie op fb. Ik vind het ook zonde dat de Jacobs verdwenen , ik rookte altijd zware Jacobs totdat ik open dag bij de fabriek van Jacobs moest lossen, de heftruckchauffeur vertelde me dat ze een nieuw merk hadden, 50 miles en die was ook zeer goed. Heb ff die lucky strike geprobeerd maar wat een bocht is dat.De lekkerste vond ik Kentuck maar ook helaas verdwenen

  BeantwoordenVerwijderen