zaterdag 13 juni 2009

Gevaar is uitgesloten

- Goedemorgen, meneer Hoogeboom.
- Een goedemorgen, mevrouw.
- Blij dat u een half uurtje over heeft voor onze uitzending van Radio 90.
- Uiteraard.
- Luisteraars, we hebben bij ons de man van de keien.
- Inderdaad, de Verbeterde Hoogeboom Keien. Voor een gezond volk.
- U heeft groot succes met de keien, verschillende mensen hebben gereageerd met mededelingen van toenemende gezondheid. Zegt u eens, meneer Hoogeboom...
- U mag Ben zeggen.
- Meneer Hoogeboom, wat zit er nou precies in die keien van u?
- Moet ik het scheikundig doen, of in gewoon Nederlands?
- Doet u dat laatste maar.
- Wel, in de keien die wij zo luchthartig aan het Nederlandse volk aanbieden, zit het gezondmakende ammoniet-citraat. Ammoniet-citraat is een zéér oude stof, dat gaat ééuwen terug. Nee, dat gaat miljoenen jaren terug. Dat gaat terug tot de tektonische vorming van de Pyreneeën. Hoogeboom Keien is er in geslaagd een meetcarillon te ontwerpen dat het ammoniet-citraat zeer precies kan opsporen. Want het is niet meer te zien in de kei, in de steen. Het is een onzichtbare stof.
- Maar hoe meet u dat dan?
- Dat hoort tot de geheimpjes van het vak, mevrouw. Wij gaan in het voorjaar, als de ergste stormen voorbij zijn en als de sneeuw is verdwenen, naar de Pyreneeën met ons meetcarillon. Daar meten wij de situatie en bepalen wij welke keien geschikt zijn. Die keien nemen wij mee in onze vrachtauto’s en bewaren wij voor onze Nederlandse, zeg maar, klanten.
- Hoe groot zijn die keien ongeveer?
- Dat verschilt natuurlijk, maar je moet denken aan keien van twee meter hoogte.
- Bij de heer Stapeleer stond een kei van maar een meter hoog.
- Dat was wat we éérst deden. Die kei gaven we dan af zonder volledige garantie. Die volledige garantie kunnen we nu wél geven, denk aan het hoge gehalte ammoniet-citraat dat u in huis haalt.
- De heer Stapeleer is bijvoorbeeld van zijn trap gevallen.
- Dat bedoel ik: geen volledige garantie. Dat is over. Dat doen wij dus niet meer. Wij hebben nu keien gekozen die absoluut de garantie geven.
- Dit was weer Het groene gebaar op Radio 90. Dank u wel, meneer Hoogeboom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten