zaterdag 8 november 2008

Rood van jaloezie

Ik wist niet dat ik het in me had. Ik gun ieder het zijne, ik gun sinds vanochtend zelfs de dieren het hunne. Als u een auto heeft, hoef ik nog geen auto. Als u in een villa woont met gordijnen voor de ramen, dan hoef ik daar niet te wonen. Ik ben vrij van jaloezie, heb ik altijd gedacht.
Stelt u zich een armzalig kereltje voor van ongeveer mijn leeftijd. Hij woont in een flatje, in een dorpje in de provincie. Hij is brildragend, net als ik. Hij heeft sinds ongeveer een jaar een computer, maar tikt nog steeds zijn brieven aan dezen en genen op een ouderwetse Olympia tikmachine. Dat is een andere tikmachine dan het apparaat op de foto hierboven. Waar bij u en bij mij de z zit, zit daar de w. Vreemd.
Ik ben één van zijn correspondenten. Zijn brieven hebben de neiging lang uit te vallen, en dus laat je ze een week ongelezen liggen op plaatsen die daar niet voor geschikt zijn, zodat je zo’n brief kwijt raakt. Is me al vier vijf keer gebeurd.
Dat is gelukkig geen ramp, want zijn brieven zijn altijd... weinig concreet. Hij schrijft bijvoorbeeld pagina’s lange verhandelingen over de duiven van zijn buurman. Vorige week schreef hij De Klucht met de Grasmaaier, acht dichtbetypte pagina’s A4 waarin hij vertelt met hoeveel moeite hij de snijbladen van zijn grasmaaier vervangt door nieuwe.
En op deze man ben ik jaloers geworden.
Zijn brief van vrijdag de zevende november begint met deze slotzin:

Zo ook wij.

Ik twijfel er niet aan, hoewel ik de brief nog niet gelezen heb, dat het weer een hecht doortimmerd verhaal is geworden. ‘Zie je wel, zak tabak, iedereen kan het, schrijven!’ zit ik nu in mezelf te mopperen.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind dit een erg goed verhaal, maar dat had ik geloof ik al gezegd.
  Jaloers worden lijkt me niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem aan dat het een AZERTY-typemachine is op uw plaatje. In tegenstelling tot QWERTY waar wij hier in Nederland mee werken. De Belgen schrijven met AZERTY.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt Max,
  Ik zal het een Belg en een Belgin eens vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze Belgin schrijft momenteel op een AZERTY-klavier en heeft dat altijd zo gedaan.
  De Belgen zeggen ook 'groen van jaloezie' ipv rood. Wij worden bv rood van schaamte of van woede. Allemaal details natuurlijk, waar het om gaat is dat 'zo ook wij' dit weer een goed stukje vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij zeggen wij hier ook groen van jaloezie. Jaloezie, het groene monster. In Nederland worden we dan weer geel van schaamte en blauw van woede.

  BeantwoordenVerwijderen