woensdag 5 november 2008

Wakker

Ik heb vannacht bij CNN doorgebracht, dat een schitterende televisienacht bracht, compleet met hologrammen en andere touch-screen-nieuwigheden. Het was een feest om naar te kijken.
Maar het mooiste feit kwam eigenlijk al betrekkelijk snel: Pennsylvania ging naar Obama, daarna Ohio, daarna Florida. U weet dat ze in Amerika het betrekkelijk oneerlijke systeem van kiesmannen hanteren: als in een staat 50,1% van de kiezers voor één van de kandidaten stemt, krijgt die kandidaat álle kiesmannen van die staat. Het is niet democratisch.
Maar hoe het ook zij, Amerika is ontwaakt na acht jaren van diepe, diepe slaap.
Amerika heeft een begin gemaakt met een lange periode van Democratische presidenten, want ik zie niet hoe de Republikeinen zich van deze klap moeten herstellen.
Eigen schuld, dikke bult natuurlijk. Hadden ze meneer Bush en zijn trawanten maar niet op de troon moeten zetten. Hadden ze zich maar niet moeten encanailleren met de evangelicals, die overigens compleet uitgespeeld lijken te zijn.
Obama heeft de komende twee jaar meerderheden in het congres. Meerderheden die hem de mogelijkheid geven allerlei zaken erdoor te slepen: ziekteverzekering, stamcelonderzoek, abortus en nog zo wat dingen. De zaken financieel op orde brengen. Contacten met Europa, het Midden-Oosten, China, Bolivia enzovoorts normaliseren.
Er valt een hoop te leren van Obama’s campagne, ook voor Nederlandse politici. Ik denk hierbij vooral aan Pechtold en Bos, die allebei, net als Obama, met Facebook, Twitter of Hyves kunnen gaan werken en een beweging van onderop sterker kunnen laten worden. Waarna ze samen met de VVD een volgende paarse periode in kunnen gaan.
Het is bovendien wel goed dat Obama een zwarte president is. Voor de dames en heren Wilders- en Verdonk-stemmers.

4 opmerkingen:

 1. We hebben het hier natuurlijk al over gehad vandaag, wetend dat we het grotendeels met elkaar eens zijn. Maar goed, nu staat het in een stukje, een goed stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu maar hopen dat men Obama niet afknalt, dat die geschiedenis zich in Amerika niet herhaalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, hij heeft wel een risicoberoep gekozen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is ook mijn grootste angst, dat Obama wordt afgeknald, maar ik denk dat hij zich donders goed bewust is van dat risico.

  BeantwoordenVerwijderen