donderdag 15 januari 2009

Bezoekers van café De Gulden Engel

Wie heeft de moord gepleegd, is de grote vraag in het Dirkswoudse. Wij gingen, om het te onderzoeken, naar diverse Dirkswoudenaren.
‘Ut ben die jongelaai van de kroeg,’ zei Jaap van der Maak, eigenaar van de botenloods aan de Noordvaart, ‘die hèwwen ut daan.’ Het zijn dus, zegt Jaap van der Maak, die jongelui die ’s middags in de kroeg zitten. Die hebben het gedaan.
Maar is dat ook zo.
Wij gingen, met ons team van De Dirkswoudenaer, afgelopen dinsdagmiddag naar De Gulden Engel, waar wij aantroffen: barkeepster Guurtje de Winter en de gasten Kees Kaldermans, Jennie de Wit, Hans Groot, Karel Verver en Lena Kraaimans. Wij vroegen ook hen: wie heeft de moord gepleegd? Was het iemand uit jullie kringen misschien?
Nee, zeiden zij. Jennie de Wit opperde zelfs dat het helemaal geen moord was geweest, maar eenvoudig een overlijdensgeval, proost. Wij konden de aangeboden versnaperingen niet weigeren.
Hadden wij niet overwogen, aldus Gulden Guurtje, dat het ook zélfmoord zou kunnen zijn geweest? Dat hadden wij inderdaad niet, en wij proostten wederom met het hele gezelschap.
Ras verschenen de dobbelstenen en wij mochten meedoen met het spel dat in De Gulden Engel ‘spenkelen’ wordt genoemd. Spenkelen is een spel waarbij men zeer snel zeer veel gemixte drankjes te drinken krijgt. Gooit men een zes, dan krijgt men van de andere deelnemers bijvoorbeeld een mix van campari en cola. Guurtje vraagt dan nog wel of er ijs bij moet.
Een en ander vond plaats op dinsdag de 13e januari, ’s middags van half twee tot vier uur, ongeveer. Er is nog wel een evaluatie van de middag geweest, op ons redactielokaal, maar daar kwam ook niets uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten