zondag 4 januari 2009

We zijn hier serieus bezig

De snuffelkatholiek. Kunnen we die ernstig nemen? Volgens mij niet, nee. Ik neem ook de katholieken, de Nederlands Hervormden, de Mohammedanen, de Joden enzovoorts niet ernstig. Ernstig neem ik een astroloog ook niet, een astronoom wel.
Wat zijn snuffelkatholieken dan voor dieren, en waar komen ze voor? Snuffelkatholiek ben je als je half-afvallig geworden bent. God en Jezus en Maria en de hele beestenstal interesseren je niet meer, maar je vindt die wierook nog wel lekker. De katholieke rituelen, de katholieke poppenkastspelerij vind je nog wel aardig.
Het zal u duidelijk zijn dat iedere katholiek uiteindelijk een snuffelkatholiek is, want je kunt mij niet wijsmaken dat een katholiek serieus gelooft in Lourdes of in de zegening van een wielerpeloton. Wie daar nog wel in gelooft, heeft eenvoudigweg onvoldoende informatie tot zich genomen of is vanaf zijn geboorte al te dom om zelf te kakken.
Snuffelkatholieken zijn dan ook zeer simpele mensen. Ze laten zich betoveren door die rituelen, die processies en andere katholieke Strapazen die u en ik slechts kinderachtig vinden.

3 opmerkingen:

  1. Dit was niet de kapelaan die sprak, en eerlijk gezegd is het ook de reden waarom ik vorig jaar stopte met de kapelaan-site. Ik kon het niet meer volhouden, juist vanwege de kinderachtigheid die nu eenmaal elk geloof aankleeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De kapelaan heeft zijn diensten bewezen. Hij heeft precies die kinderachtigheid komisch aan de kaak gesteld.

    BeantwoordenVerwijderen