zaterdag 17 januari 2009

Een buitengewoon aangenaam mens

Carolus (roepnaam niet Karel maar Karl) Lodewijk Ferdinand van Morijn leefde van 1887 tot 1973 en was huisarts te Dirkswoud. Hij was zeer gezien ten dorpe, mede door zijn verzameling militaire kledij, die onlangs geschonken is aan het Militair Museum aan de Kerkweg 45 te Dirkswoud.
Wij van De Dirkswoudenaer hebben de geschiedenisboeken nog eens geopend, om klaarheid te verkrijgen rondom de verschrikkelijke raadselen die Karl van Morijn aankleven.
Karl van Morijn werd in 1917 huisarts te Dirkswoud. Het was ook het jaar waarin hij trouwde met Amina Horstmüller, die de apotheek ging verzorgen. Het zou geen gelukkig huwelijk worden, onder meer doordat het paar geen kinderen kon krijgen.
Uit getuigenissen van veel Dirkswoudenaren blijkt dat Karl van Morijn als huisarts bepaald niet zachtzinnig omging met de Dirkswoudse kinderschaar. Knijpen, slaan, schreeuwen, zelfs een keer spuwen.
Maar of hij zijn vrouw in 1938 heeft vermoord, staat nog steeds niet vast. Wel was er een sleepspoor van het adres van de huisarts naar de plaats aan de Noordvaart, waar zijn vrouw de volgende dag zou worden gevonden door molenaar Van der Hooven, maar daaraan konden geen conclusies worden verbonden, aldus de plaatselijke politiefunctionarissen.
Een jaar later trouwde Karl van Morijn, 52 jaar oud, met de 21-jarige Christine Klaringa. Ook dat huwelijk bleef kinderloos, maar was een stuk beter dan zijn eerste huwelijk. Dat zegt althans de nu 91-jarige weduwe: ‘Een aangenamer mens was niet te vinden!’

2 opmerkingen:

  1. tijdloze thema´s

    vrouwen die het bloed onder je nagels vandaan houden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...Twin Peaks 'Dirkswoud', we lezen ingetogen - met de zakdoek in aanslag want het is soms proesten.

    BeantwoordenVerwijderen