woensdag 14 januari 2009

Dirkswoud, een kalm dorpje

U had uw atlas er natuurlijk nog niet bijgepakt, maar Dirkswoud ligt in de kop van Noord-Holland, net boven Dirkshorn. Dirkswoud kent enkele toeristisch aantrekkelijke punten: zijn Nederlands Hervormde kerk, een aantal prachtige wandelroutes langs sloten en door weilanden, de ruïnes van het Slot van Heer Magbert (Magbert van Dirxwout leefde van 936 tot 1001, maar de resten van zijn slot staan er nog!), en Galerie Ruiger Dirkswoud, de naam zeg het al: daar toont men de wat ruigere kunst. Niet de kunst, wil de heer Gammert Luiks wel toegeven, die in Amsterdam wordt getoond, maar tóch...! De Dirkswoudenaren komen er bij elkaar.
Het aardige van Dirkswoud is dat het niet op een terp, maar in een del is gebouwd. Het staat net onder zeeniveau. U weet dan wel wat voor een zenuwen dat gegeven heeft, met die anderhalve meter stijging van zowel zeeniveau als niveau van het IJsselmeer. Dat viel niet goed bij de Dirkswoudenaren. Vooral niet, dat moet erbij gezegd worden, bij de bezoekers van café De Gulden Engel.
Langzamerhand had u wel begrepen dat Dirkswoud een verzonnen naam is voor een dorp. Dat is ook zo. Ik heb die naam twintig of dertig jaar geleden verzonnen, om hem af en toe te gebruiken in brieven aan JdK, HvB, CF en anderen, en later ook in stukjes op dit blog. Als u dus in een stukje de naam Dirkswoud tegenkomt, dan weet u: dat heeft die lamlul weer eens verzonnen.
Maar niet alles is verzonnen! Het stukje van gisteren bijvoorbeeld was losjes gebaseerd op het levensverhaal van een Alkmaarder die ik gekend heb.
Jammer dat ik dit gezegd heb. Nu moet ik weer een nieuwe dorpsnaam verzinnen.

3 opmerkingen:

 1. Dag Ben,
  Wat ik juist leuk vind aan fabuleren is dat er nog een rest 'waar' is. Hoe kon anders Baron von Münchhausen zich van een verdrinkingsdood redden... door zich namelijk bij de eigen haren uit het moeras te trekken? Daarbij denk ik dan: ja, maar de baron lag dan toch in het water - een gedeelte van de feiten is dus waar :) Ik vind overigens Dirkswoud een mooie naam en ook het woord 'terpen'. Ik meen me te herinneren in een gedicht van Maurice Gilliams hoorde ik voor het eerst het woord 'terpen'? 'Ben' blij het nog eens gebruikt te zien. d.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel jammer. Vernietigen, dit stukje. Of gewoon een dorp stichten dat Dirkswoud heet. Dirkswoud is een prachtnaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dirskwoud moet blijven bestaan. Je kan er zo heerlijk schaatsen op het Benstwijfelmeer. Zwemmen kan ook.

  BeantwoordenVerwijderen