zaterdag 10 januari 2009

Het gekkenhuis

‘It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried,’ zei Churchill eens, en gelijk heeft hij. Er zijn maar een paar dingen nodig, wil onze democratie beter worden. Betere ministers, betere kamerleden, betere ambtenaren, betere kiezers en dus ook: beter onderwijs.
Hoe je betere ministers, kamerleden en ambtenaren krijgt (bijvoorbeeld een minister van financiën die in een weekendje een bank koopt nadát hij naar de cijfers heeft gekeken), hangt voornamelijk af van het kiezersvolk. Dat moet dus beter opgeleid worden. Hoe dat moet, weet ik niet. Ik weet alleen hoe ikzelf de kinderen iets wijs zou maken.
We hebben eens in de vier jaar verkiezingsdag. Niet meer, niet minder. Op die dag kiezen we alles: gemeenteraden, provincies kunnen wel weg, leden voor de eerste en voor de tweede kamer, Europees parlement en de minister-president. Het vorstenhuis hadden we al weggestemd. Hoe stemmen we? Op de computer.
Op de dag vóór verkiezingsdag is er Nationale Proefwerkdag. U moet een examentje afleggen. Daar moet u minstens een 6– voor halen, dan mag u meedoen aan de verkiezingen. Haalt u een minder cijfer, dan spijt het ons, dan bent u te dom.
Ik dacht dat dit het soort vragen kon zijn voor het examentje: ‘Hoeveel lichtjaren van ons vandaan bevindt NGC 4976 zich? Hoeveel kilometers zijn dat? Hoeveel decimeters?’ En we doen het niet met meerkeuzevragen, u moet gewoon het goede antwoord invullen.
Na die twee spannende dagen bent u klaar. De ministers en kamerleden gaan nu aan het werk. Ze gaan de dag na de verkiezingen een zakenkabinet vormen, want het CDA, de PvdA, de VVD enzovoorts bestaan niet meer. (U had ook 10 vertegenwoordigers gekozen op verkiezingsdag.)
U ziet wel dat dit systeem, zonet in elkaar gezet, goed bedacht is. Elk land heeft de regering die het verdient te hebben, maar ik vind dat ons land momenteel — laat ik mijn mond maar houden.

1 opmerking:

  1. Jane Goodall zei eens tegen een Bonobo: "It's awfully sad that with our clever brain, capable of taking us to the moon, we seem to have lost wisdom. That is, the wisdom of the indigenous people who would make a major decision based on: How will this decision affect our people seven generations ahead?"

    BeantwoordenVerwijderen