maandag 19 januari 2009

Dit instrument

Tot mijn grote opluchting heeft componist Jeroen van Klaveren nu eindelijk, na 18 jaren van hard werken, zijn grote stuk Triangulatie klaar, het anderhalf uur durende stuk voor drie triangels. Het stuk zal in première gaan komende zondagavond te Amsterdam in het Koninklijk Concertgebouw. Kaartjes zijn nog verkrijgbaar.
Ik weet nog goed hoe wij erover spraken in 1991.
- Ik wil een zéér ongewoon stuk gaan maken, Ben.
- Zeg op.
- Een stuk voor twee triangels.
- Niets meer?
- Nee, twee triangels.
- Maak er dan drie van, Jeroen. Een driehoek.
- Verdomd! Je hebt nog gelijk ook! Een akkoord van drie triangels!
Toen moesten er drie triangels gemaakt worden: in C, F en Bes, respectievelijk. Dat werd gedaan door de firma Bosmans te Haarlem. Triangulatie is opgedeeld in drie stukken: Pieds, Corps en Tête. Pieds geeft het tobberige loopwerk weer, met eenvoudige adagietto tikjes op de drie triangels. In Corps wordt het iets minder neerslachtig, maar nog steeds niet vrolijk: de triangels worden hier gezamenlijk bespeeld, allegro. Tête is weer een uitermate traag, adagio bespelen van de instrumenten. Langzaam sterft het menselijk lichaam, is het algemene idee van Triangulatie.
‘Ik ben wel blij dat het me gelukt is,’ aldus de nu 81-jarige componist, ‘het was een hele overgang na mijn vorige stuk Cuts voor huishoud-scharen.’

6 opmerkingen:

 1. Geweldig stuk is het weer!
  Triangulatie lijkt mij een bijzonder fraai stuk in dat akkoord voor drie triangels in C, F en Bes.
  Wat was de stemming voor die huishoudscharen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allemaal in Gis? Was dat niet een beetje saai?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig, ga meteen kaartjes bestellen. Wat ik me wel afvroeg: wordt het stuk door driep triangelaars gespeeld of door één?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daar snijd je een interessant punt aan, Max. Het stuk is natuurlijk bedoeld voor drie gebillentikte heren, maar je zou je een aan de linkerarm hangende installatie van drie triangels kunnen voorstellen met een door de rechterhand bewogen installatie met drie stokjes.
  Maar nee, we moeten niet het uiterste van deze mensen willen eisen.

  BeantwoordenVerwijderen