dinsdag 20 januari 2009

Een zéér ongewoon stuk

De thuisblijvers hebben weer eens ongelijk gehad! Het stuk Theatrix dat gisteravond in theater Pingel Pangel éénmalig werd opgevoerd door het A.T.C. (Anarchistisch Theater Collectief) was ronduit vernieuwend. Of, zoals regisseur Manus Manousch het achteraf uitdrukte: ‘Het was de bedoeling een verpletterende indruk te maken op het publiek, en verpletterd hebben we ze!’
Veel lof moet uitgaan naar Madeline Kramer en Joost Bartong, die de naakte Juliana en Bernhard speelden en dit zo overtuigend deden dat een televisiecarrière er voor beiden echt wel in zit. Wat te denken van dit stukje dialoog:
- Bernhard, je moet bedenken dat wij hier voor der mensen lol zitten!
- Joeliaantje, damit ben ik het oneens! Het gaat toch wenigstens ook over onze eigen lol?
- Je eigen lol, die haal je maar in Parijs of Londen of Rio de Janeiro, Bernhard.
Evenveel lof moet uitgaan naar de lakei, gespeeld door Carol van Piers, en naar de choreograaf van het stuk, Mirtan Blömen, die het geheel een zeer boeiende, sexueel getinte atmosfeer meegaven.
Die atmosfeer bleef bestaan na de pauze, toen de naakte Beatrix op het toneel verscheen, die op de vraag van een hofdame over borstkanker haar borsten bevoelde en sprak: ‘Gééns. Zans!’ Zeer overtuigend gebracht.
Aan het slot van het stuk sleepte de naakte Beatrix met een paar lakeien een houwitzer het toneel op, ze riep: ‘Waar zijn de burgers?’, ze richtte op het publiek en vuurde. Het licht ging uit, zodat we de totale chaos niet precies hebben kunnen waarnemen.
Deze prachtige toneelavond was bedoeld om sympathie op te wekken voor de aanstaande kraak van het paleis te Soestdijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten