dinsdag 18 november 2008

In levenden lijve

Soms doen mensen vreemde dingen, maar het vreemdst vind ik ze als ze uitroepen: ‘Ik heb God gezien!’
Jarenlang heb ik gedacht dat het het beste was, te vragen: ‘En? Hoe was het met ’m?’ Maar dat vind ik nu niet meer het beste. Het beste is dóór te vragen. Je begint met te vragen: wélke God heb je gezien? Thot? Donar? Baäl? Zeus? Dan blijkt dat ze Gód hebben gezien.
Ja ja, denk je. Maar nu komen je echte vragen pas: waar, wanneer, hoe laat, waar was God toen je hem zag, zag God jou ook, praatte hij met je, was hij al oud of nog betrekkelijk jong, wat voor jasje had hij aan, welke kleur had zijn broek, droeg hij laarzen, had hij net als Sinterklaas een staf bij zich of net als Donar een moker, enzovoorts enzovoorts. Alles om de verdoolde schapen maar weer in het gareel te krijgen.
Want a) ze liegen glashard dat ze God hebben gezien, of b) ze hebben de illusie dat ze God hebben gezien. ‘Een strálend licht!’ zei hedenochtend een oudje tegen me, in het locale bejaardenhuis. Ja ja, dacht ik weer, en ik ben er verder maar niet op doorgegaan door bijvoorbeeld te zeggen dat ikzelf ook geregeld stralende lichten zie, al was het alleen maar op de Hubble-ruimtefoto’s.
Wat dan altijd weer blijkt, is dat zulke God-zieners lid zijn geworden van een Pinkstergemeente of een gebedsgezenersgroepje, want daar zitten meer mensen die God ook gezien hebben en het is altijd fijn om dat gevoel met elkaar te delen.
U weet nu dus wat u kunt doen als er een volgende keer weer een Jehovah’s Getuige aanbelt. Doorvragen, doorvragen, doorvragen. U heeft God gezien? En op welke datum was dat dan? Sprak hij in het Nederlands of sprak hij in een tongentaal? Maar hoe kon u hem dan verstaan? Heeft u daar een cursus voor gevolgd?
U begrijpt dat het voor ondergetekende steeds een groot plezier is de spot te drijven met zulke mensen.

8 opmerkingen:

  1. Ik heb ooit iemand gekend die zei dat ze God gezien had, hij zat op de muur volgens haar. Volgens mij was ze knettergek geworden.
    Volgens mij ben je dat ook als je beweert dat je God hebt gezien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze koninklijke familie is lid van zo'n pinkstergemeente. Op hoogdagen praten ze samen in tongen, Franse tongen.
    Dit is geen grap.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wist alleen dat jullie prinses of koningin geen Vlaams spreekt. Dat weet ik omdat enkele Vlamingen er protest tegen aantekenden. Terecht protest, lijkt mij.
    Maar nu hoor ik dat ze ook nog eens lid van een Pinkstergemeente zijn! Kunnen jullie daar niet eens jullie afschuw over uitspreken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ze doen hun best hoor om Nederlands te spreken, maar aan tafel en in hun kapel spreken ze Frans. Ze hebben geen last van taalknobbels, alleen van tongen. Daarin spreken zij niet in het openbaar, enkel in hun eigen kapel in Laken. Uiteraard wordt hier duchtig de spot mee gedreven,maar thuis doen ze wat ze willen natuurlijk. Alleen Prins Laurent doet niet mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb al ‘Belgische koninklijke familie’ op een briefje geschreven om ze eens op te googlen als ik kans zie er eens iets mee te doen.
    De Belgische koninklijke familie is in België weinig geliefd, is het niet? Dit in tegenstelling tot het huis van de Oranje Nassaus, dat in Nederland zeer bewonderd wordt. Niet door mij, moet ik er meteen bij zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Getver, Masjenka, dat meen je toch niet? Is Albert dan een afvallige want die komt toch uit een katholiek nest?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ons koningshuis heeft wel een aanhang van die hard royalisten. Maar de nadenkende burger vindt dat het welletjes geweest is met die miljoenendotaties die opgaan aan hoedjes en jurkjes en reizen.
    Een royalty watcher ben ik natuurlijk niet. Ik weet alleen dat Boudewijn, de vorige koning, ziekelijk religieus was en Fabiola aan dezelfde ziekte lijdt. Albert heeft het altijd te druk gehad met rokkenjagen en motorijden. Maar zijn Paola daarentegen heeft wél het goddelijke licht gezien.
    Misschien vind je er meer over als je naar Opus Dei en het Belgisch koningshuis googelt.
    Maar zo interessant zijn ze nu ook weer niet, een poppenkast die massa's geld kost.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Opus Dei! Daar zeg je wat, Masjenka!

    BeantwoordenVerwijderen