donderdag 27 november 2008

Vreemd blijf ik het vinden

Het wordt vreemder en vreemder. Dit stukje is een vervolg op mijn stukje van gisteren. Daarin noemde ik mensen uit plaatsen zoals Lisse, ’t Veld, Maarssen, Soest, Horst en ook enkele plaatsen (Bavel onder andere) in Noord-Brabant. We hadden nog niemand uit Oost-Nederland. Welnu, die zijn er ook bijgekomen: mensen uit Ermelo, Doesburg, Zwolle en Borne.
Ik verwacht dat de drie noordelijke provincies zich vanavond of morgen zullen aansluiten.
Al deze mensen stellen dezelfde vraag: hoeveel dagen duurde de vierdaagse van 1971. Het antwoord op deze vraag luidt uiteraard: vier. Bliksem, hitte, stormwinden of overstromingen kunnen niet verhinderen dat een vierdaagse vier dagen duurt. Of je nu loopt of niet. Vier dagen is vier dagen.
Na het stellen van die vraag kunnen ze dit blog aanklikken en hier dus het antwoord vinden op deze moeilijke vraag, en dat zullen ze ook wel doen. Maar waar komt die vraag vandaan? Daarover breek ik me het hoofd sinds ik hem tegenkom in mijn Feedjit-spionagesatelliet.
De vraag wordt gesteld sinds dinsdagavond, tien voor acht ’s avonds, en tot een paar uur geleden. Alice veronderstelde nog dat het typisch een vraag is die door een commerciële omroep gesteld wordt, maar dat lijkt me niet goed mogelijk, gezien het tijdschema. Ook mijn eigen vermoeden dat het om een vraag uit een computercursusboek voor ouderen zou gaan, lijkt me niet langer houdbaar.
Het moet dus een vraag zijn, die in een uitgave van de Vierdaagse te Nijmegen zélf wordt gesteld. Bestaat er zo’n uitgave? Vast wel. Ik stel me een quizje voor in die uitgave. Het antwoord is dus: vier.

7 opmerkingen:

  1. Het wordt inderdaad steeds vreemder en het zou leuk zijn als één van je lezers opheldering zou verschaffen.
    Wat niet is kan nog komen maar het lijkt er niet op dat iemand wil vertellen waar het over gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het is gewoon 'missen wat hij nog niet heeft meegemaakt', denk ik. Maar, maar ook dàt weet ik niet zeker, als ik mij zo sibillijns mag uitdrukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onlangs vroeg men in een selectieproef aan een kandidate Miss België: In welk jaar had de expo '58 plaats? Ze antwoordde iets als " in 1980?" en werd de pispaal van tvkijkend België.
    Maar er schijnt inderdaad iets te bestaan als 'logical blindness'. (Term ooit tegengekomen in een geleerd boekje).Daarom zijn dit soort vragen populaire quizvragen.
    "Mag een mannelijke hindoe trouwen met de zuster van zijn weduwe?"

    "Een haan zit op een paal, zijn snavel naar het Z.O gericht, zijn rechtervleugel naar het Noorden. In welke richting valt het ei dat hij legt?"

    "Een man heeft 17 schapen. Op een dag sterven ze allemaal behalve acht. Hoeveel schapen houdt hij over?"

    Het schijnt dat 80 procent over dit soort vragen struikelt, ongeacht het I.Q.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo is er een prachtig voorbeeld (op de Nederlandse tv uitgezonden, in ik meen 1966) van een interview in een Limburgse mijn. De verslaggever vraagt: ‘In welke provincie bevinden wij ons nu?’ De mijnwerker antwoordt: ‘Limburg.’
    Tot zover is alles goed.
    De verslaggever doet een stapke naar links en vraagt: ‘En in welke provincie zijn we nu?’
    Antwoord: ‘Noord-Holland?’

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel link van die verslaggever natuurlijk want die kende het antwoord al op voorhand

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De vraag komt uit de vierdaagse nieuwsbrief. Sterker nog, het is een prijsvraag. :) Ik doe er tenslotte zelf ook aan mee, maar zal nog wel enig research naar het antwoord doen :P

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel, Charlotte.
    Daarmee is het raadsel opgelost.
    Het antwoord is, zoals je al las in het stukje: vier.

    BeantwoordenVerwijderen