woensdag 20 augustus 2008

Jezus

Ik ben uw kapelaan van de Onafhankelijke Katholieken Egmond (OKE). Ik zal u zeggen wat mijn mening is. Mijn mening is deze. In deze wereld, bewoond en bewandeld door zovele verdorvenen, is het niet gemakkelijk om oprecht lief te hebben. Geenszins! Want voor oprecht liefhebben zijn twee partijen nodig: de liefhebber en de liefgehad hebbende, of hoe heet het.
U begrijpt wel dat het allesbehalve een eenvoudige zaak is, dat lief hebben. Het straatstof der eeuwen weet ervan mee te praten.
Ge kunt - u merkt wel dat ik de afgelopen maanden vaak in België ben geweest. Ik ben in Oedelem geweest, waar de katholieke parochie zich wil losscheuren van Rome, zoals onze H. Moederparochie ook gedaan heeft, en goed voorbeeld doet volgen - ge kunt nog zoveel liefhebben, als de liefgehad hebbende zich er niets van aantrekt, keert ge toch uw beenmasker. Ge wordt een oude zeur.
Op dit probleem heeft de christenheid iets gevonden: Jezus. Of eigenlijk: Jezus, Maria en Jozef, de Heilige Familie. U weet nog wel hoe wij dit hebben opgelost in onze H. Moederparochie: wij hebben een Heilige Drieëenheid, bestaande uit Jozef, die de schepping voor elkaar timmerde, Maria, de Moedergodin, en Jezus, het Heilige Kind. Zo zit het, en niet anders. U mag natuurlijk best geloven in die Heilige Geest, of in het maagd blijven van Maria, maar wij van de OKE verklaren u dan voor gek.
Hoe kan Jezus u helpen? Wel, het is echt een klip en klaartje.
Jezus houdt al van de gehele mensheid, dus ook van u. Jezus houdt ook van alle dieren, met uitzondering van de paling, omdat die niet geschubd geworden is, maar dat terzijde. Jezus houdt al van u. Wat kunt u dus doen: van Jezus houden. Quod erat demonstratium, zeiden we vroeger. Wat heerlijk is ons christendom!

2 opmerkingen:

 1. Kapelaan Engelbertus,
  Wat heerlijk dat u ons weer eens toespreekt. Het liefhebben blijft inderdaad moeilijk. een geliefde liefhebben is niet moeilijk maar een vijand des te moeilijker. De andere wang toe keren etcetera.
  We voelen ons weer gesterkt door uw toespraak die ons het hart verwarmt.
  Jezus houdt van ons. Laat ons dat niet vergeten!
  Uw zuster Hadriana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook deze tak van Vlaanderen zijgt neerwaarts op de knieën kapelaan.
  De palingvangst, ze was niet vet dit jaar, even mager als Jezus zelf.Wij voeren hem nu in uit China.

  BeantwoordenVerwijderen