‘The great enemy of clear language is insincerity,’ zei George Orwell eens. Daar heeft hij groot gelijk in gehad, natuurlijk, luister maar eens naar een dominee of een pastoor die je komt uitleggen over Jezus. Of luister maar eens naar oud-minister Winsemius, als hij de snelwegpanorama’s verdedigt. Die snelwegpanorama’s zijn stukken bos of wei die behouden moeten blijven, en die ook voor minder stress gaan zorgen bij autobestuurders, want die hebben, als ik het goed heb begrepen, nu kijkseconden. Ze gaan ook zorgen voor meer doden in het autoverkeer, zou ik denken.
Karel van het Reve heeft in 1978 in zijn Huizingalezing gehakt gemaakt van een bepaald soort taalkundigen. Het raadsel der onleesbaarheid heette die lezing, omdat hij door sommige teksten van die taalkundigen niet heen kon komen. Ik heb zijn stuk gelezen als een aanval op de oneerlijkheid.
U moet er maar eens op letten: een oneerlijk mens gebruikt vaak grote woorden. Of, als hij wat slimmer is, te gewone woorden. Gek, ik moet gelijk denken aan Obama.
Kansrekening
-
Een van de leukste kansrekeningsproblemen die ik ooit heb gezien is dit.
De winnaar van een quiz (denk Berend Boudewijn, Willem Ruys, Mies Bouwman,
missc...
12 jaar geleden
We hebben het hier gisteren ook al per mail over gehad. Het zijn niet alleen de oneerlijken en de onoprechten die gebruik maken van wollig taalgebruikt doorspekt met dure woorden. Ook mensen die 'de boot afhouden' doen dit vaak. Nu kun je natuurlijk zeggen dat dat ook een vorm van oneerlijkheid is maar ook vaak is het een soort verdedigings mechanisme om je echte mening of je echte gevoelens voor jezelf te houden.
BeantwoordenVerwijderen