dinsdag 2 december 2008

Gastvrij heerschap

Weest welkom in deez’ nederigen stulp, vrienden! Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat mijn eerste single, Oe La La, uitkwam, met op de B-zijde het even prachtige Ga maar weg.
Iedereen kent nog wel de eerste regels van het Oe La La-lied: In Parijs daar woont een vent / Oe la la! / Die daar alle meisjes kent / Oe la la! Wonderschoon inderdaad.
Het is fijn dat u in zo groten getale bent komen opdagen op deze feestelijke herdenking, daar links achteraan is nog wel een plaatsje vrij, mevrouw. Anders moet meneer hier even opschuiven. Schuift u even op? Mooi, dan kan mevrouw ertussen.
U weet allemaal dat er in veertig jaar veel kan gebeuren. Ik sprak daar nog over met mijn voormalig collega Henk Wijngaard, die mij zei: ‘Van het ene op het andere moment was ik geen vrachtwagenchauffeur meer, maar liedjeszanger!’ Bij mij is het precies andersom gegaan. Ik ging, dertig jaar geleden, met de TROS naar de stad Jericho, nam daar een liedjesshow op, en plotsklaps openbaarde zich te Jericho het feit dat ik de mensen kon genezen met mijn liedkunst en door mijn hand op hunne hoofden te leggen. Plotsklaps!
Vanaf dat moment was ik geen liedkunstenaar, geen zanger meer, maar werd ik een liedgenezer. Dank de Heer! Ontvangt nu al Zijn gaven! / De goedheid komt nu aangemeerd te dezer rechten haven! Ik zal een voorbeeld van een handoplegging geven. Wie is daar geschikt voor... die mevrouw die te laat binnen kwam. Komt u eens naar voren, mevrouw!
Stop! Uw naam is Ina Mulleman en u komt uit ’s Gravendal. Klopt dat? Dat klopt ja, want door de genade Gods ken ik de personalia van eenieder in deze zaal. En u heeft last van uw heup, is het niet? U heeft een heupoperatie moeten ondergaan en daar heeft u nog last van. Welnu, dan zing ik u toe! En ik leg mijn rechterhand op uw voorhoofd! Concentreer u. Deze arme vrouw / Gelooft in U, o Heer! / Ze is U eeuwig trouw / Haar heupen doen zo zeer / Dus wend haar pijn af, Heer!
En dansend gaat deze vrouw nu terug naar naar plaatsje. Ze is genezen, zo doe ik dat dus. Bij de uitgang ligt een collecteschaal. De Here God zal u dankbaar zijn / En vreest niet voor Zijn wraak!
Maar het is dus allemaal begonnen op 2 december 1968 met het uitkomen van Oe La La. Dank ook aan Johnny Hoes, zaliger nagedachtenis, bij wie de single uitkwam en die mij ook later nog tekstueel heeft bijgestaan.

7 opmerkingen:

 1. 't Was even wachten maar toen stond er ook wat!
  Het is weer hilarisch! Ik viel weer bijna van mijn stoel. De foto die je erboven hebt geplaatst maakt het àf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dan liggen we met z'n tweeën bijna van onze stoel Hadriana, en wie weet wie nog allemaal. Bens blog lezen is niet zonder risico, zoals gisteren bijvoorbeeld..
  Heeft de liedjesgenezer ook iets tegen constipatie? ' Is niet voor mij, 't is voor de lijdende verstopten der aarde..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Stop! U bent... Masjenka van den Bosch en u domicilieert in Oudenaerden, Groot-België. Dat heb ik alvast juist, door de genade Gods. Concentreer u heftig, Masjenka. Ik leg mijn rechterhand op uw voorhoofd en zing:

  Ook deze arme vrouw
  wordt hevig door de pijn bezocht.
  ’t Is consti-constipatie,
  ’t verstoppingswangedrocht.
  Verlos haar, Heer, verlos haar.
  Zij heeft U zo gezocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben moet voortaan maar een pamperalarm afgeven boven in het stukje.Dan weten we welke risico's we lopen bij lezing.
  Haha, hij heeft je ook van het verstoppingswangedrocht afgeholpen en je zei nog wel dat het niet voor jou was maar voor de lijdende verstopten der aarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb me even als doorgeefbuis opgesteld Hadriana, als fitting, als kruisstuk in de loodgietersterminologie, om de geneeskracht door de verstopten te laten stromen.
  Jà, een pamperalarm is hier zeker op zijn plaats!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. sjonge toch... pamperalarm!, groots 'va et vient' van witzes en dolle gein. Lees dat hier met plezier.

  BeantwoordenVerwijderen