maandag 29 december 2008

Tegen elk geloof nee

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. En het gebeurde ook nog eens op Tweede Kerstdag! Dus daar zijn we niet brandschoon uit gekomen.
Alice kwam op Tweede Kerstdag langs in Egmond aan Zee. Ik was ’s ochtends al naar de supermarkt geweest, maar die was dicht. Dus ik belde Alice, die al in de trein zat richting Alkmaar: of ze niet een wijntje ergens kon kopen. ‘Komt in orde, Benneman!’ Ze arriveerde met twee heerlijke driekwartliter flessen Welmoed (rode wijn uit Zuid-Afrika).
We kusten elkaar enzovoorts — zoals gewoonlijk — en toen ik eten moest gaan maken, zag ik in dat het een zéér eenvoudige maaltijd zou worden. Geen boodschappen kunnen doen, u heeft allemaal wel eens met dit probleem gezeten.
‘We kunnen ook uit eten gaan bij de Snack Plaza!’ zei ik haar. Dat is een cafetaria aan de overkant.
‘Ja, dat doen we!’ zei Alice.
‘Gaan we eens heerlijk zondigen,’ zei ik.
Wij in onze jassen (het was knap koud) de Snack Plaza in. De eigenaar vraagt ons wat we willen hebben en ik zeg: ‘Doe ons maar twee shaslick-menu’s.’
We gaan zitten en vijf minuten later arriveren er twee borden, die er ongeveer uitzagen zoals op de foto. Alleen was de shaslick te lang op zijn broedplaat blijven liggen, denk ik, want die was bijna zwart.
Ik proef een stukje van de shaslick en ik krijg de materie bijna niet door mijn keel. ‘Varkensvlees ook nog!’ zeg ik. Ik maak een kruisteken over de stokjes shaslick en zeg: ‘Dat eet ik toch maar niet.’
‘Is het zó erg?’ vraagt Alice.
‘Ja. Als ik er ooit nog een stukje over ga schrijven, dan zal ik opmerken dat het nuttigen van shaslick in Nederlandse cafetaria’s moet worden afgeraden.’
Alice begint zo’n beetje te glimlachen en gaat ook proeven van haar shaslick. Ook zij krijgt het spul bijna niet naar binnen.
U moet weten dat Alice en ik beiden pescotariër zijn, vegetariërs dus die af en toe ook een stukje vis willen hebben. Varkens, koeien, paarden, schapen, kippen enzovoorts eten we niet meer. We wilden zondigen tegen dat geloof, maar we kwamen goed te pas!

8 opmerkingen:

 1. Bekend verschijnsel, je wilt zondigen maar je kunt het niet! Ik heb laatst (bij dat Rabobank-uitje van dat toneelstuk) ook met lange tanden een stukje vlees gegeten. Ze hadden geen rekening met vegetariërs gehouden, ik wilde niet flauw doen en verdomd, het zag er lekker uit. Maar het smaakte me niet. Die foto doet het in een notedop. Beetje pornografisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je vergat er nog bij te vertellen dat de shaslik weliswaar aan de buitenkant zwart was maar van binnen nog half rauw. Getverdegetver!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze zouden in de Nederlandse cafetaria’s eens moeten overstappen van varkens- naar kippenvlees in hun shaslick. Dat valt beter klaar te maken dan varkensvlees. Is ook lekkerder. Beter verteerbaar.
  Ui, paprika, kippenvlees - daar maak je al goeie shaslick mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat helemaal aardig zou zijn is als ze ook een vegetarisch alternatief zouden bieden.
  Maar je hebt gelijk, kippenvlees is een goed alternatief voor varkensvlees. Minder vet en een stuk gezonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk doen de cafetaria’s dat al: hun nasiballen en bamihappen zijn zo goed als zonder vlees bereid.
  We hadden ook beter een nasibal en een patatje kunnen nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat doen we dan de volgende keer.
  No more shaslik!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hebt toch ook de kaassoufflet? En de groenteburger? Ik vond het ook wel van een bepaald soort onnozelheid getuigen om uitgerekend in een cafetaria tegen je eigen geloof te zondigen. Doe het dan in een goed restaurant. Of bestaan die niet in Egmond aan Zee. Of neem je dan toch weer liever vis? In een goed restaurant, bedoel ik. Groetjes van een tevreden vleeseter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Max. Hoi, vleesetende vriend!
  Ik ben een Nederlander, ik ga bijna nooit eten in een restaurant, ten eerste omdat ik beter zelf kan koken (ik heb vanavond ‘Indonesische’ zalm met zuurkool gemaakt; waar krijg je dat?). Ten tweede vind ik dat eeuwige wachten op je eten in een restaurant uiterst vervelend. Ten derde is alle wijn razend duur. Zoals de hele onderneming een schat kost.
  Maar áls ik uit eten zou gaan, zou ik voor vis kiezen, ja. Of iets geheel vegetarisch.

  BeantwoordenVerwijderen