dinsdag 16 september 2008

De voorraden

Tot de voorraden behoort ook een truc van Georges Perec: maak een tekst zonder de letter e. Of maak een tekst alleen met e’s en zonder a’s en u’s en o’s als, wat de Engelsen noemen: vowels.
De natuur verslaat men soms. Deze tekst wordt geheel geschreven zonder de 9e én de 10e letter van het alfabet toe te passen. Voor deze twee letters bestaat dus een absoluut verbod. Wat men soms leert te verstaan: daar komt letterkunde aan te pas.
Het verhaal start op deze plaats. Te Egmond plaatste een man eens een annonce: ‘Man zoekt vrouw. Ben zelf sexy, 29, maar sta open voor uw gedachten.’ Een lover boy, denkt u? Neen! Een normaal mens, studerend voor het aannemerschap.
Er reageerde tenslotte maar één vrouw: Marga van der Weyngaard, bekend van haar tv-optredens (dansgroep naast Normaal). Het kwam zelfs tot ontmoeten, eenmaal, maar verder stopte het verhaal.
Pas afgelopen woensdag vernamen de Egmonders dat deze love story toch een spannend slot had gekregen: het resultaat van hun ontmoeten (want het voorgaande vond plaats vóór 1984) was te Uruzgan gestorven aan een bernbom. Korporaal Rudy Zwart was dood, lazen we overal. Rudy Zwart gestorven, groot geworden aan vaders hand (moeder was eerder al aan kanker overleden), en volgens alle Egmonders: een wereldgozer.
Tot stand gekomen na maar één keer, en zo ook heengegaan.

4 opmerkingen:

 1. Je hebt geen woord teveel gezegd, het is en juweeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Wat de Engelsen noemen: vowels" - dat beantwoordde het raadsel voor deze man.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom alleen maar zonder vowels, vraag je je af. Waarom niet eens zonder een k of een p.
  Een story zonder i of j, een spannende dan nog! Een huzarenstukje Ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Masjenka,
  Battus heeft in ‘Opperlandse taal- & letterkunde’ een stukje tekst geschreven zonder b,d,f,g,h,i,j,k,l,p,q,t,y en ook zonder ? en ! Ik geloof zelfs zonder , en ; en zeker zonder /, %, $, &,*, " en zonder de cijfers.
  Dus hij schreef dat stukje alleen met de letters a,c,e,m,n,o,r,s,u,v,w,x en z.
  Het was een onzinnig stukje tekst, maar het kán dus.

  BeantwoordenVerwijderen