maandag 27 oktober 2008

Dingen die moeten

Jan Siebelinks vader knielde op een bed violen, zag God en niemand schakelde een psychiater in. Dat zal nu toch wel niet meer gebeuren, denk je... Wel dat er nog enkelen zijn die zeggen een 3000 jaar oud woestijngodje te hebben gezien, maar nu word je naar de psychiater gestuurd. Toch?
Nog even over die Moses van gisteren. Zou het niet handiger en beter zijn geweest om in plaats van die Stenen Tafelen eenvoudig een papiertje naar Moses te laten afdalen? Ja, zegt u, maar toen schreven de mensen nog helemaal niet op papier. Juist daarom!, zou ik zeggen. Die God van ons is toch zeker almachtig? Dan is hij ook vooruitziend, en een paar duizend jaar maakt op het grote geheel toch weinig uit voor een God. Toch?
Vroeger ventten de bakkers – het spijt me dat er weinig substantie zit in dit stukje – hun waren uit met een houten bakkerskar. Vandaar dat de Ford Woody (waarvan op de foto een exemplaar uit 1942 is afgebeeld) op mij de indruk maakt van een bakkerskar. Maar eigenlijk is het een wagen voor een bekeerde christen.

5 opmerkingen:

 1. Dag Ben,
  In Amerika hebben ze psychiaters die zelf woestijngodjes zien hoor.

  Een bekeerde Christen is dat een heiden of een geconverteerde heiden? A convertable, zoals ze zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Masjenka,
  Een bekeerde christen is iemand die tot het christendom is bekeerd. Altijd mee uitkijken, met die pas bekeerden. Dat zijn vaak de fanatieksten van het stel.

  In Amerika ja, daar hebben ze psychiaters die ik weet niet wat geloven. Maar hier, in het tamelijk beschaafde en nuchtere Nederland hebben we zulke psychiaters niet: hier moeten ze vooral professionals zijn. Niet dat ze dan ook altijd helpen, hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk had er iets lichters dan een stenen tafel kunnen afdalen. Maar of dat wel net zo imposant is?
  Die Dode zee rollen zijn er inmiddels ook al een paar jaar hoor!
  Als je zo'n Ford ziet leent hij hij zich toch ook uitstekend om je christelijke flyers van daaruit te verspreiden.
  Een bekeerde Christen, kijk maar naar Jehova's getuigen of die Maasbach aanhangers in Den haag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is natuurlijk minder imposant als Moses in plaats van die Stenen Tafelen een papiertje uit de lucht opvangt, dat daar omlaag kwam dwarrelen.
  Die Dode Zeerollen, waren die niet van ongeveer het jaar 0?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien waren de mensen toen nog niet klaar voor papier. God houdt daar rekening mee, met waar Zijn volk klaar voor is. Als we allemaal zo gaan redeneren als u, had Mozes net zo goed meteen e-mail kunnen introduceren toen op die berg.

  BeantwoordenVerwijderen