dinsdag 28 oktober 2008

Onsterfelijk!

- Stel, we gaan een nieuwe religie maken.
- Oké. Een nieuwe religie, die moet een god hebben. Hoe heet hij?
- Bänn. Bänn heeft vanaf de duisterste tijden gezeteld op het kleine eiland Bänning. Ik weet niet of het eiland op deze 19e eeuwse foto zo heet, maar daar woonde Bänn dus.
- Ja ja. Tussen de vogels, neem ik aan.
- Tussen de vogels en de vreedzame slangen, ja.
- Wat at Bänn op Bänning?
- Als het etenstijd werd, daalde Bänn af van de berg, en ving hij een forelletje. Dat is geen punt. We moeten, geloof ik, geen Maria en Jozef introduceren, want dat is veel te moeilijk.
- Dus hij hep geen vader en moeder?
- Nee, dat is het beste. Want dan moet je weer gaan verklaren waar Maria en Jozef vandaan gekomen waren, enzovoorts. Dat maakt het verhaal alleen maar ongeloofwaardiger. Nee, Bänn is er altijd al geweest, vanaf het begin van de aarde. Klaar. Hij heeft de groei van alles, de hele ontwikkeling van creozoot of hoe heet dat, tot vis tot salamander tot hert en tenslotte tot de mens bevorderd.
- In zijn eentje?
- In zijn eentje heeft hij dat gedaan, toekijkend vanaf het godseiland Bänning. Zo moet je dat zien. Helaas zijn er onder de dieren ook roofdieren en ook onder de mensen vinden we ze, maar daar kon Bänn niets aan doen. Bänn is wel een god, maar almachtig is hij niet. Hij heeft alleen zo goed en zo kwaad als het ging, de dingen bevorderd.
- Dat is wel jammer, dat hij niet almachtig is. Aan de andere kant, dan heb je ook geen last van een oorlogje hier of daar, dus dat is goed. Waar is Bänn nu?
- Hij verkeert nu onder de mensen.
- Is hij een mens dan?
- Hij heeft zich getransformeerd tot mens.
- Aha. En waarom is hij niet eenvoudig op Bänning gebleven?
- Omdat hij de tijd gekomen acht.
- Je bedoelt, deze tijd van energiecrisis, geldcrisis, kredietcrisis, voedselcrisis, watercrisis, wat heb je nog meer voor crises?
- In deze crisistijd acht hij de tijd gekomen, op te treden! Naar voren te stappen en te zeggen: laat het allemaal aan mij over! Ik ben Bänn! Uw god!
- Tot zover kan ik helemaal met je mee gaan. Ik neem aan dat later nog wel bijbelachtige boeken geschreven zullen worden.

6 opmerkingen:

 1. Naast de door jou genoemde crises is er ook nog de identiteitscrisis, misschien kreeg hij daar wel last van toen hij tot mens getransformeerd werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bänn is te groot om zich te laten dwarsbomen door zoiets menselijks als een identiteitscrisis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bähn, sorry, Ben , kijk goed uit!Dit Hoogeboompje kan wel eens het godsbewijs worden voor allen die nu op de knieën zijgen van het lachen. Een sekte kondigt zich nu al aan in Vlaamse catacomben.

  Wanneer komt de Bähnbijbel uit?
  'In den beginne was het woord en het woord was god, maar hij kon niet schrijven. Ook zijn zoon kon niet schrijven, aardje naar zijn vaartje. Lachen, nog zo'n familiaal probleem. Maar toen kwam Bähn..."

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Masjenka,
  Lachen en vooral BLIJ ZIJN, dat zijn inderdaad de voorwaarden om bännist te kunnen worden.
  Er komen - heb ik al beslist - nog verdere afleveringen over het bännisme (een bännistische priester krijgen we nog te horen, ik hoop zelfs een bännistische monnik te introduceren), dus voorlopig kunnen we nog lachen.
  Het lachen zal ons wel vergaan als er wordt overgegaan tot het schrijven van een bännistische bijbel. Die wordt natuurlijk door een geestdrijver geschreven die alles omdraait en verdraait en verkeerd interpreteert et cetera. Verschrikkelijk, zo’n boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is voor een god belangrijk dat hij zijn eigen bijbel leert schrijven, geen enkele god heeft dat tot nu toe gedaan. De moderne god schrijft zijn eigen teksten. Punt andere lijn. Hij gooit niet met stenen tafelen, dat is een teken ja, een teken van literaire frustratie. Zoiets straalt over op zijn schepping.
  Hij is ook heel royaal, hij laat zijn volgelingen met de lotto winnen.Allemaal.Ook de minder bedeelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Masjenka dear,
  Je zult misschien al geraden hebben wie zich achter de naam Bänn verschuilt. Verschuil het geheim in jezelf!

  BeantwoordenVerwijderen