donderdag 9 oktober 2008

Feeststemming

Kijkt u eens, wij zitten in de onderste regionen van de woningmarkt. Wij hebben geen last van die kredietcrisis. Het gaat vooral om je goeie naam: Van Benthem Voor Uw Goedkoopste Woning. Van Benthem Huizenbouw. Van Benthem Voor Uw Betrouwbaarste Hypotheek. Mijn zoon, die is electrizijn geweest, dus die kent het knetteren van de zweep, mijn zoon leidt nu de Van Benthem Groep. Vroeger deed ik alles zelf, maar als je zaak groeit, dan moet je een aantal dingen uit handen geven. Die moet je, zoals ze zeggen, dus deligeren.
Wat ik doe? Ik kijk rond en ik heb wat centen op zak en wat Heras hekwerk achter in m’n auto, daar komt het op neer. Want u heeft er geen idee van hoeveel krotten er nog bestaan in Nederland! Geen idee! Ik heb er al honderden gespot, zoals wij dat noemen. Je moet daar een oogje op hebben.
Wat ik dan doe, als ik weer een krot gevonden heb, is aankloppen, de bewoners een zakcentje geven en ze laten ophoepelen tegen het eind van de middag. Daar komt wel eens wat overreding bij kijken, maar dat gaat toch meestal van dankuwel alstublieft. En vervolgens zet ik een bord ‘Verkocht’ op het krot, ik zet er een paar Heras hekwerken omheen met een bord Van Benthem Huizenbouw, en ik ga aan de andijvie met moeder de vrouw.
Vervolgens komt er de volgende ochtend een groep Bulgaarse en Roemeense slopers, die het krot opruimen. Weg ermee, klaar! Ik heb al wat hopen verrot steen zien weghalen! Die Bulgaren en Roemenen verdienen zo ook een zakcentje. Ontwikkelingshulp dus.
Als de boel eenmaal na een dagje werk gesloopt is, dan zetten we er een prefab soort tuinhuis neer. Gas, water, elektra, daar hebben we weer andere Bulgaren en Roemenen voor. Vaklui.
En daarna ga ik naar Joop, die zit daar, voor de financiële afhandeling. We maken een advertentie en die zetten we op Marktplaats. Soms had het krot geen adres, niets. Dan maken we er Kamerwei 6 van, we zoeken een geschikte postcode en klaar is Kees. ‘Voor de startende koper: gloednieuwe woning midden in de natuur, 92.500 euro!’ Fotootje erbij. En laat de mensen maar komen, niet? De mensen komen ook snel, hoor. Soms al binnen 5 minuten staat de telefoon niet meer stil.
Dat doet Joop verder, de hypotheek en zo. Ik heb hem gezegd: je moet de eerste de beste koper nemen. Niet aarzelen, meteen toeslaan. Hij moet bijvoorbeeld 20.000 euro meteen betalen, dan zijn mijn eerste kosten er tenminste uit, de rest moet via Van Benthem Hypotheken.
En als ze een keer niet betalen, ja, dan neemt de Van Benthem Groep zijn maatregelen.

2 opmerkingen:

  1. God, wat was je weer lekker op dreef!
    Ik moest me weer vasthouden aan mijn stoel om er niet vanaf te vallen van het lachen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...lachen, daar brengt u me wel ook naar toe: een speciale lach - bijten in een groene tomaat, èkes! Niettemin uw ironie van 'doe maar', gaat u voortreffelijk af. :)

    BeantwoordenVerwijderen