zondag 12 oktober 2008

Eventjes stil

De afgelopen weken heb ik alles gezien: alle Netwerken, alle Nova’s, alle Enen Vandaag, alle Pauwen & Wittemans, alle journaals en alle uitzendingen van CNN, kortom alle programma’s waarin het woord ‘crisis’ opdook. Ik geloof dat ik nu wel weet wat er aan de hand is.
Er IS geen crisis. We leven niet in Noord-Korea, niet in Mozambique, niet in IJsland, niet in de Verenigde Staten, zelfs niet in Engeland. We leven in Nederland, waar we de boel op orde hebben.
Goed, de banken en de institutionele beleggers zijn dom geweest met hun riskante gokpartijen. Die zullen gewoon back to the basics moeten. Stoppen met geld stoppen in Amerika. Laten ze zich eerst maar eens keurig herstellen, de Amerikanen. Minder op de pof leven. Zelf geld gaan verdienen, dan komt alles wel goed.
Wat moeten wij doen? Als spaarders: vertrouwen hebben in de Rabobank, ING, ABN-Amro. Niet vluchten naar een Turkse, Russische of IJslandse bank, omdat daar een procent meer rente valt binnen te halen.
Als huizenbezitters: niet zeuren als uw huis ietsje minder duur is geworden. Uw huis is de laatste 18 jaar alleen maar duurder geworden. Nu eens een jaartje wat minder.
Als industrie: gewoon doorwerken.
Als overheid: idem dito.
Van een crisis is geen sprake.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten